nov 232012
 

på platsJoe McNally är en av de prominenta gästerna på årets Fotomässa. Amerikanen visar sig vara en trygg uppenbarelse med stor ödmjukhet och självdistans trots sitt rykte som inflytelserik tidningsfotograf med många uppdrag för bland annat Life, Times och National Geographic. Joe McNally

Joe påpekar under morgonens presentation av Fotomässan, att han under sin tidiga period som fotograf ofta blev ivägskickad på uppdrag där han “on location” skulle hitta bilderna. Jobbade han med en reporter gick de oftast igenom delarna av reportaget och vilka höjdpunkter som borde bildsättas.

“Men mestadels fick man gå magkänsla. På den tiden fanns också generellt bättre budget för fotojobb, och redaktioner som gav utrymme för bra bilder. Dessutom betraktades de bästa fotograferna som ett egensinnigt släkte som tog sig friheter. Och det gjorde det kanske enklare då att ta beslut som ter sig mycket svårare idag.”

“Jag minns första gången jag skickades till Afrika, jobbet skulle klaras på 10 dagar. Det var ganska lösa ramar, telefonerna funkade inte, internet existerade inte, det fanns inget sätt att kommunicera med redaktionen. Så jag bestämde att stanna en månad för det blev så sanslöst bra bilder.”

“Det har hänt så många gånger att jag sett bilden komma, och jag har slutat andas för att inte förstöra förloppet. Hur man upplever att man fångat bilden med stort B, är naturligtvis individuellt. Men det känns i hela kroppen. Och framförallt känns det när man sumpat den.”

Tips till dagens unga med fotografambitioner är att utbilda sig, man måste ha bred kunskap för att förstå sammanhang och därmed var man kan fånga det bästa bildmaterialet. Och vad som är och blir “bäst” i sammanhanget beskriver han nästa som en biologisk process.

Hans omtalade bild med skådespelaren Michelle Yeoh i luften i Hollywood, togs med den

Michelle Yeoh i Hollywood

då skickligaste helikopterpiloten i Los Angeles, och killen som riggade Yeoh så hon inte lossnade jobbade också med filmen Titanic – inget fick gå fel.

“Bilden kostade 20 000 dollar att ta – och då får du inte komma till redaktionen och säga att “det funkade inte””, säger han med ett leende.

Mer bilder finns på hans blogg, där man också kan läsa en hel del om hans tankar under det olika uppdragen han utför.

Kolla även en del av de andra makalösa bilderna  på hans sajt JOE MCNALLY PHOTOGRAPHY

Sorry, the comment form is closed at this time.