nov 232012
 

på plats. Varför i himlens namn plöjer man ner sig i fåran insektsfotografering?

“Redan som liten grabb sprang jag runt och lyfte på stenar och plockade upp småkryp. Jag tyckte de var jättevackra och tog med med vad jag hittade men vuxenvärlden tyckte inte gråsuggorna och annat var så fint. Men fascinationen finns kvar hos mej, och man kan väl säga att mina bilder är resultatet av en John Hallménsmåkrypsnörds sätt att se på småkryp”, berättar fotografen John Hallmén redan på morgonens presskonferens.

Han bilder är enastående – insekterna är gigantiska med lysande färger och skärpa. Han plockar med sig en del hem och förvarar i frysen för att sedan, med “fotostackning”, förlänga skärpedjupet. “Men många av dem är oerhört sköra och kan vittra sönder så snart de har tinat.”

Bäst är förstås att fånga djuren i sin naturliga miljö, vilket väcker ett koppel med frågor.

Hemligheten att få insekterna att sitta stilla? “Ställ väckarklockan! Flertalet är kallblodiga och en del av dem kan från tidig gryning sitta i timmar helt orörliga innan solen har värmt upp dem. Fast det tipset hade jag egentligen tänkt avslöja på mitt seminarium senare idag”, säger han med ett leende.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.