feb 052013
 

reportage. “Det börjar ofta med en liten idé som sen växer av egen kraft, ofta till något i hållbart material som enkelt kan demonteras”, säger Oki Sato, årets Guest of Honour vid öppningspresentationen av Stockholm Furniture & Light Fair 2013.

Oki Sato på Sth Furniture & Light Fair

Vore han musiker skulle han till uttrycket kallas minimalist. Med små medel skapar han stora effekter, och han räds inte ”omöjliga” gestaltningar som att skapa ett alplandskap i välkomsthallen. Böjda vita rör badar i vitt ljus och skapar en perfekt någonstans mellan skum och snö.

Sato påpekar att utställningen tillverkats på plats för att undvika transportpåverkan av miljön, likväl som att allt material efter mässan monteras ned för att återanvändas. Miljöhänsyn är en viktig del i själva uttrycket för denna hyllade formgivare som leder designbyrån Nendo han grundade mellan nu och då han deltog i en talangutställning i Greenhouse 2004.

Han återvänder alltså hit nära 10 år senare, med epitetet ”en av 2000-talets mest geniala formgivare”. Passionerad experimentlusta kombineras med lågmäld humor.

Att det inte stigit honom åt huvudet märks behagligt tydligt då han dröjer Oki Sato-2sig kvar tillgänglig på mässan och genomför en rad intervjuer just ute i sin utställning – samtidigt som han både skrattar och gestikulerar. Ofta.

Mässans tionde hedersgäst är en veritabel fullträff. Vore han en spelkonsol skulle han till uttrycket kallas Ninendo.

Född i Toronto 1977 men uppvuxen i Tokyo. Kanske inte så konstigt att det blev så bra.

Årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair är en i övrigt ovanligt inspirerad historia. Monterbyggena känns friskare och som att man tagit ut svängarna lite mer, som att innehållet i det man vill visa upp kräver lite friskare fläktar.

Kanske är det också så att uppdelningen mellan Furniture och Light i de olika hallarna inte är så strikt i år, utan att utställarna helt enkelt satsat vad som krävs och struntat i ramarna. Tack för det, blev väldigt bra,

Annars är det mer danska än svenska röster man hör på mässgolvet, som vanligt ska tilläggas. På 40 000 kvadratmeter samsas 730 utställare från 30 olika länder. Skandinavien dominerar med 80 procent.

Se även pressmeddelandet om Oki Sato.

Sorry, the comment form is closed at this time.