Ces Las Vegas 2013: Carlssonljudet i molnet blir hemmets musikhubb

 

En Cloud Speaker blir svensk öppningsnyhet på årets CES-mässa i Las Vegas.
     45 år efter den berömda högtalaren som ingenjören Stig Carlsson skapade, kommer så en digital version. En riktig musikhubb i hemmet, med kopplingar dit musiken finns.
     – Vi har skapat en trådlös Carlssonhögtalare anpassad till molnet. Man kan väl säga att ifall han gjort om bedriften idag, så är det möjligt att den skulle varit precis så här, säger teknikdesignern Jesper Kouthoofd.

Det är svenska teknikteamet Teenage Engineering som i nära kontakt med och kvalitetskontroll av Stig Carlssons stiftelse (han gick bort 1997) arbetat fram modellen OD-11 Cloud Speaker.

E38P5361-2

Styrelseordföranden Anders Halvarsson, designchefen Jesper Kouthoofd och mjukvaruchefen David Möllerstedt samlade runt den lilla OD-11-lådan med det stora ljudet och koppling till molnet. Foto/Mats Lundgren

Carlsson var före sin tid med idén att göra högtalare där ljudet studsade i taket för att spridas i rummet. Den tidiga Carlssonmodellen OA-5 Typ II sålde under åren 1966-73 i hela 100 000 exemplar.

I OD-11 har man stoppat in både en förstärkare och en dator i högtalarlådan. Plus lite annat.

Enheten har en WiFi-koppling som tillåter att man kan ta ner musiken från där man lagrat den i molnet. Till skillnad från andra tillverkare som överför musik via Bluetooth, valde Teenage Engineering en annan väg.

– Vi valde bort Bluetooth för att få signalen så ren som möjligt, vilket man inte kan få med bluetoothkomprimering. Däremot kan man använda Bluetooth till att fjärrstyra ljudet, t.ex. tona musiken ifall det ringer på telefonen eller dörren etc.

Teenage Engineering släppte 2011 sin första musikprodukt. Den innovativa minisynten OP-1 var både portabel, sampler och controller fylld med möjligheter att göra upptåg. Den försökte avsiktligt kittla användarens lekfullhet. Och den blev hyllad och belönad med allehanda priser.

Även OD-11 präglas av underfundighet; den externa volymkontrollen i storlek av en snusdosa saknar skala men har avvägt motstånd eftersom det ”är viktigt att känna hur volymen ändras”. Likaså kan musikinnehållet styras från mobiltelefon eller andra externa enheter, däremot har man inte låst högtalaren till en viss musiktjänst.

Och man kan logga allt man spelar, ifall man vill.

– Har man varit på en lyckad fest hos någon som har OD-11 så ska man kunna gå tillbaka till musiken just den kvällen och köra den en gång till. Eller spela upp alla låtar där man höjt volymen. Varför inte?! Det är ju en dator och det är enkelt att göra sådant som ingen tänkt på tidigare, säger Jesper Kouthoofd.

Högtalaren är på 100W, har måtten 26x27x26 cm. Kostar 7000 kr och finns i butik före sommaren. Man kan börja med att köpa en ensam högtalare – för många kommer det ljudet räcka eftersom ljuddynamiken i sig är så god att det fyller rummet utan att det ska låta konstigt. Vill man ha stereoljud adderar man bara ytterligare en. Tekniken i högtalarna ser till att hitta varandra, fast man kan manuellt också bestämma vilken kanal respektive högtalare ska ha. Fyra högtalare kan anslutas samtidigt.

Ett reportage om OD-11 och Teenage Engineering publiceras på sajten senare.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)