sep 052012
 

 nyheter, hårdvara. Senaste generationen av lätta och snabba bärbara datorer låter nu sina trögare stationära syskon få lite av den teknik som gör ultrabook-konceptet så piggt. Den höga prestandan i ultrabooks hänger delvis ihop med att tillverkarna installerat två hårddisktyper; SSD och SATA.

Alla instruktioner och programdata som används ofta lagras på SSD:n och funkar som cacheminne, dvs är snabbt åtkomligt så snart det behövs. Vanligen är cacheminnen små vilket gör att den långsammare hårddisken ändå måste användas, och slöar datorn. Med en rymligare SSD-disk blir det dock blixtsnabbt.

Med SanDisk ReadyCache SSD ska stationära datorer väckas ur sin slummer.
Och hålla sig på tå.

Sandisks medicin för slöa stationära datorer är en 32GB stor SSD-disk kan ge en snabb minneshantering som hos ultras. En del av hemligheten finns i Sandisks mjukvara som samspelar med disken och när datorn startar läses systemfilerna in och hamnar lättåtkomligt för operativsystemet (det här gäller PC).

Sandisks egna mätningar säger att datorn startar fyra gånger snabbare med ReadyCache och den kan starta program hela 12 gånger snabbare. Datorn går också snabbare att stänga av. Dessutom har ReadyCache stöd för att fungera tillsammans med flera hårddiskar samtidigt, vilket inte är vanligt i dessa sammanhang.

Speciellt intresserade är vi hur lösningen fungerar tillsammans med exempelvis Lightroom, som efter nån timmes bildhantering tenderar att uppträda knockat och ta allt längre tid på sig att svara på kommandon. Tyvärr finns den här egenheten kvar även i Lightroom 4, dock i minskat omfång och den dyker upp efter längre körning.

Vi har beställt en testenhet av ReadyCache och återkommer så snart vi provkört.

ReadyCache ska finnas att köpa från mitten av september och kostar 499 kr. Enheten kommer med ett installationskit innehållande en SATA-kabel, en nio centimeters monteringskonsoll och skruvar. Mjukvaran hämtas från Sandisks webbplats.

Se pressmeddelandet [öppnas i nytt fönster]

Sorry, the comment form is closed at this time.